Dlaczego cukier szkodzi?

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Weekend to bardzo niebezpieczny okres dla tych, którzy zaczynają przygodę ze zdrowym stylem życia. To czas pełen pokus. Siedzimy w domu, odpoczywamy po ciężkim tygodniu pracy, szkoły i często sięgamy po to co niezdrowe. Zaczyna się od osłodzenia herbaty, potem jakaś słodkość po południu do kawy a wieczorem do piwka pizza, czy chipsy. Sama tak kiedyś robiłam, ale odkąd dostałam silnego bólu brzucha zaczęłam się zastanawiać co jest grane? Obserwowałam się przez tydzień. I do czego doszłam? Że to cukier mi szkodził! Słodziłam herbatę, kawę, jadłam słodycze, placki, czekolady pochłaniałam w ogromnych ilościach. Żołądek w pewnym momencie miał już dość i po każdej słodkiej herbacie najnormalniej w świecie mnie bolał. To było ponad 2 lata temu. Od tamtego czasu nie słodzę! Pierwszy dzień był najtrudniejszy, drugi równie trudny, ale byłam z siebie bardzo dumna. Kiedy doszłam do miesiąca bez cukru i słodyczy stwierdziłam, że mój organizm już tyle cukru nie potrzebuje 🙂 Od tamtego czasu cukier w cukiernicy stoi tylko dla gości. Nie odstawiłam słodkiego zupełnie, bo zjem czekoladę albo ciastka. Uważam, że odrobina mi nie zaszkodzi, ale oczywiście nie można przesadzać!

Ja odstawiłam cukier, ponieważ źle się czułam, a poza tym przeczytałam jak cukier wpływa na nasz organizm:

Cukier:

– podsyca procesy zapalne, które stymulują wzrost komórek i służą jako odżywka dla guzów,

– wpływa negatywnie na hormony płciowe u kobiet i mężczyzn. Skutki? Począwszy od banalnych, chociaż uciążliwych (trądzik), a skończywszy na zdecydowanie poważniejszych (niepłodność, PCOS, zaburzenia pracy serca u kobiet z powodu niewłaściwego stosunku testosteronu do estrogenu),

– prowadzi do szybszego starzenia się skóry, przyspieszając proces utraty kolagenu,

– sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej,

– obniża odporność,

– dieta obfitująca w cukier, zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelit, macicy, piersi, prostaty, nerek i wątroby  (Biała mąka + cukier = wzrost komórek, pożywka dla guzów, grzybów i szkodliwych bakterii)

– cukier jest głównym czynnikiem powodującym próchnicę zębów,

– obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne i grzybiczne,

– powoduje nerwowość i niepokój, rozkojarzenie, brak koncentracji oraz problemy z pamięcią,

– zakwasza organizm,

– szkodzi nerkom,

– osłabia wzrok.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*